Recenze – Půlnoční koruna

 

Ovládaná zlem.

Vázaná povinností.

Rozpolcená láskou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Název: Půlnoční koruna

Originální název: Crown of Midnight

Série: Skleněný trůn (2.díl)

Autor: Sarah J. Maas

Žánr: young adult, fantasy, román

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 400

 

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky. (cbdb.cz)

 

Na druhý díl Skleněného trůnu jsem se vrhla skoro okamžitě po přečtení prvního dílů. S tímto dílem jsem opravdu neotálela a začala jsem ho číst ve dvě odpledne a skončila jsem o půl jedné v noci. S touto knihou se mi vůbec nechtělo spát. Pokaždé když jsem ji odložila tak mě volala svou silou, abych četla dál a dál.

Tenhle díl byl podle mě lepší než ten první. Víc toho, co kdo skrývá před kým a víc toho tajemna, které se kolem knihy vznášelo. Celaena plnila svou roli královy bojovnice velice dobře, tedy všichni si to mysleli, ale pravda to nebyla. V tomto dílu jsme si mohli všimnout, že Celaeně mnoho říká jinými jmény. Napočítala jsem jich asi tři, čtyři.

Dorian mě, ale sakra dost překvapil. Kdoby čekal, že se u něho probudí taková obrovská síla? Abych řekla pravdu tak jsem prvně nechápala, proč se tak vyděsil, když rozbil to sklo, ale pak jsem to pochopila. Tímhle se Dorian stal hodně mocnou a důležitou osobou, která má ale sakra problém. Sice jeho tatík používá taky magii, ale Doriana by myslím na místě zabil, už jen proto, aby si udžel velkou říši.

Noční toulky Celaeny se opět staly nebezpečné pro její život a shodou okolnosti se do toho dostal i Dorian. Já jsem takový zástance toho, aby se chodilo aspoň po dvou, když jdou někam, kde před tím nikdo nebyl. Tímhle by se někdy mohla držet Celaena, protože chodit si po tajných chodbách u knihovny není zrovna dobrý nápad a ještě k tomu, když tam je milión dveří, které jsou zapečetěné. (Ale pak by to nebyl tak poutavý příběh takže to asi budu muset schválit. )Ten tvor, který byl v těch chodbách byl fakt dobře promyšlený a šel z něj vážně strach. Mě naskočila hnedka husí kůže a nevím proč, ale představila jsem si vlkodlaka z Harryho Pottera.

Chaol se v průběhu stal přítelem Celaeny a šlo poznat, že to spolu myslím naprosto vážně. Byl by to opravdu takový top pár, ale (myslím velké ale) to by se nemohlo pokazit takovým způsobem, jak se pokazilo. Chaola unesli, což mělo za důsledek, že se v Celaeně se probudila temnota, která ji naprosto ovládla. A já se ji ani nedivím, taky by mě asi pohltila, kdyby mi unesli druhého člověka, kterého jsem milovala. A pak nastala ta chvíle, kdy se dozvěděla, že ji Chaol zatajil skutečnost, že Nehemii se snaží někdo zabít, ale příliš pozdě. Nalezla ji mrtvou na své posteli a pouto, které měla mezi Chaolem a sebou udělalo puf a bylo pryč.

Děj byl zase skvost, dějové linky, postavy byly skvělé. Tajemství, které bylo závěrem knihy mi takřka vyrazilo dech. Kdo by to čekal, že je Celaena je osoba, která dokáže svrhnout vládu krvávého krále?

 

Empire of Storms u nás v ČR vyjde na konci srpna/začátku září.

Tower of Dawn v USA vyjde v září.

 

 

Ukázková kapitola je ze stránky CooBoo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.